אחת ההחלטות החשובות והמהותיות שיש לקחת כאשר מחליטים לפתוח עסק חדש היא הגדרת העסק: האם נקים חברה בע"מ או עוסק מורשה? לכל אחת מהישויות העסקיות האלו ישנן מאפיינים ייחודיים וההבדלים ביניהן יכולים להוות גורמים משמעותיים בהתפתחות העסק, שרידותו ושגשוגו בהמשך הדרך.
בואו נעמוד על חלק מההבדלים החשובים ביותר בין חברה בע"מ לעוסק מורשה.
אם מחליטים להגדיר את העסק כעוסק מורשה אז ישנה זיקה משפטית וחוקית בין בעל העסק לעסק עצמו. כלומר, אם ובמידה והעסק ייקלע לחובות כלכליות אז יהיה ניתן לדרוש באופן חוקי מבעל העסק לפרוע את חובות העסק מחשבונו האישי; במקרים מסוימים, יהיה אפילו ניתן להטיל סנקציות כלכליות אישיות על בעל העסק אם העסק ייקלע לקשיים.
אך בניגוד לעוסק מורשה, ישנה הפרדה בין בעל עסק לחברה בע"מ. החוק רואה את בעל העסק ואת החברה כשתי ישויות נפרדות, ומכאן כמעט שלא ניתן לדרוש מבעל העסק לקחת אחריות אישית על חובות העסק. כמובן שישנם מקרים חריגים – בדרך כלל במישור הפלילי, כאשר מתבצעת הונאה על ידי בעל העסק – שכן יהיה ניתן, לאחר הליך משפטי סדור, לשזור את החברה ביחד עם בעל העסק בתהליך המכונה "הרמת מסך".
למעשה אלו הן ככל הנראה הסיבות המרכזיות שבגללן בעל העסק יחליט על הגדרת העסק, ואין להפחית מערכן כלל וכלל. בסופו של יום, לכל עסק ישנן מטרות ברורות: מקסום הרווחים ומזעור ההוצאות תוך התחשבות בצמיחת ופיתוח העסק. אם כן, השאלה שבעל העסק צריך לשאול היא מהי מטרת הרווחים – אם מחליטים להשקיע את הרווחים בחזרה בחברה (עבור ציוד, כוח אדם, התרחבות וכו’), אז הנטייה תהיה לכיוון הקמת חברה בע"מ; במקרה זה, על פי פקודת מס הכנסה סעיף 126, יוטל מס חברות בשיעור של 23%. אם ובמידה ובעל העסק רוצה למשוך רווחים לחשבונו האישי (דיווידנד), הוא ייאלץ לשלם מס נוסף בשיעור של 25%. כמו כן, ישנה אגרה שנתית לחברה בסכום של 1,100-1,500 ש"ח שיש להתחשב בה.
מאידך, לעוסק מורשה ישנן מדרגות מס (מ-10% ועד 50%) על רווחיו ואחוזי המס נגזרים כמובן מגודל ההכנסה.
אם כן, בהחלטה איזה עסק להקים, על בעל העסק לחשוב ולהעריך את הכנסותיו הצפויות וכמו כן לתכנן מה יעשה עם רווחי העסק – האם ישקיע בחזרה בחברה (ואם כן, באיזה סכום), או שיעבירם ישירות לכיסו.
הנהלת חשבונות וראיית חשבון של עוסק מורשה הינם ברוב המוחלט של המקרים פשוטים בהרבה מאלו של חברה בע"מ. עוסק מורשה יכול להסתדר עם הפונקציות הבסיסיות של תוכנה לניהול עסק והפקת חשבוניות אונליין; ואילו חברה בע"מ, המחויבת בהנהלת חשבונות כפולה (דו-צידית) תאלץ ככל הנראה לשכור את שירותיו של רואה חשבון, שכמובן מייקר את עלויות העסק באלפי שקלים.
עם זאת, ראוי לציין שכיום ישנם שירותי רואה חשבון אונליין והנהלת חשבונות באינטרנט גם לעוסקים מורשים וגם לחברות בע"מ המשלבים בין מערכת לניהול עסק ולבין ליווי צמוד של משרד רואי חשבון במחירים סבירים לחלוטין. אנו במשרד רואי החשבון אהרן ושות’ מעניקים שירותים כאלה ומזמינים אתכם להצטרף אלינו לכל שירות הנהלת חשבונות וראיית חשבון שתבחרו מתוך כמה חבילות שונות ומגוונות שיתאימו לכם, ואם אף צריך אז נתאם לכם ביחד שירותים בהתאמה אישית.
בהצלחה לכולם!