דוח הצהרת הון למס הכנסה – מי, למה, איך? | רואה חשבון בירושלים: פתיחת עסק/חברה, הנהלת חשבונות באינטרנט

דוח הצהרת הון למס הכנסה – מי, למה, איך?

הצהרת הון למס הכנסה

אחת הדרכים המרכזיות של רשויות המס בישראל לבדוק ולוודא שיש דיווח אמיתי ומלא של הכנסות היא באמצעות הצהרת הון. מהי בעצם הצהרת הון? למה להגיש הצהרת הון? מי מתבקש למלא ולהגיש הצהרת הון? התשובות לכל השאלות האלו במאמר הבא.

הצהרת הון היא בעצם דו"ח המפרט בצורה מקיפה ומלאה את כלל הנכסים של אדם מסוים הנמצא בתהליך של הערכת מס; אדם זה נקרא "נישום" מלשון "שומה" (הערכה, בדרך כלל לצרכי מס). יש לכלול את סך הנכסים הכולל של הנישום בהצהרת ההון – מניות, רכבים, נדל"ן, קרנות השתלמות, כספים אחרים, ציוד, הלוואות וכו’.

מי נדרש למלא הצהרת הון?

עקרונית, מס הכנסה רשאי לדרוש מכל אזרח למלא הצהרת הון. בפועל, מי שמקבל דרישה למלא הצהרת הון הם בעלי עסקים ועצמאים (בעלי חברות, עוסקים פטורים ומורשים), בעלי נכסים מרובים וגם שכירים מעל רמת הכנסה מסוימת ו/או שאין להם מקור הכנסה אחד.

מכיוון שהמטרה של הצהרת הון הינה וידוא שהנישום אכן מדווח כראוי על כל הכנסותיו (ומשלם את מיסיו כנדרש כמובן), אז אין חשש רב ששכירים שבכל מקרה לא מחשבים את המס שעליהם לשלם (המעסיק מחשב, מדווח ומקזז את המס) יעלימו מס, בין אם בטעות או בין אם במכוון.

דיווח הצהרת הון

הצהרת ההון מחולקת לשני חלקים המפרטים את נכסי הנישום: פרטי ועסקי. בחלק הפרטי על הנישום לדווח על כל הנכסים הפרטיים שהוא ובני ביתו (בן/בת זוג, ילדים מתחת לגיל 18) מחזיקים. בחלק העסקי על הנישום לדווח על כל נכסי העסק, התחייבויות העסק, הכנסות העסק וכל מידע אחר הנוגע להון העסק.

על הנישום יהיה למלא הצהרת הון באופן תקופתי – בדרך כלל אחת לכמה שנים. הצהרת ההון החשובה ביותר היא ככל הנראה הראשונה מכיוון שהיא תהווה את הבסיס ההתחלתי להשוואה להצהרות ההון הבאות אחריה. מס הכנסה בעצם בוחן את השינויים שהתרחשו בין דיווחי הצהרות ההון וכך מוודא שהנישום אכן משלם את מיסיו כנדרש ללא פערים לא ברורים בין הצהרת הון אחת לשנייה.

לכן זה חיוני שהנישום ימלא את הצהרת ההון הראשונה באופן המקיף, המפורט והרחב ביותר.

האם למלא הצהרת הון לבד או שעדיף להיעזר ברואה חשבון?

בכדי לחסוך עלויות, נישומים רבים מעדיפים למלא את הצהרת ההון לבדם; הדבר בולט במיוחד כשמדובר על בעלי עסקים קטנים שסוברים שבכל מקרה אין להם יותר מדי על מה לדווח ולכן עדיף לחסוך בהוצאות. דבר זה אינו מומלץ.

לרוב המוחלט של הנישומים אין את הניסיון והידע הכולל הרצוי בעולם החשבונאות כדי למלא הצהרת הון באופן מלא ומקיף, ולכן נישומים שמחליטים למלא לבד את הצהרת ההון מוצאים את עצמם פעמים רבות נאלצים לשלם יותר מס או לנסות לרדוף אחרי הבירוקרטיה הנוקשה לאחר הגשת הצהרת ההון הראשונה.

במשרד רואה החשבון אהרן ושות’ אנו מתמחים במילוי הצהרת הון על כל פרטיה וסעיפיה הקטנים ביותר תוך חשיבה אסטרטגית ארוכת טווח. הינכם מוזמנים ליצור עמנו קשר על מנת לראות כיצד אנחנו יכולים לעזור גם לכם.

×

לחץ מטה על מנת ליצור איתנו קשר ב-WhatsApp

× דברו איתנו!
דילוג לתוכן